CENTER.HU csoportok
CENTER.HU elérhetőségek

Felhasználó:

Vendég

center.hu / Tudástár / Cikkek / A leggyakrabban feltett kérdések a Windows Vista-val kapcsolatban 

A leggyakrabban feltett kérdések a Windows Vista-val kapcsolatban

K: Mikor jelenik meg Windows Vista angol ill. magyar verziója?

V: A Windows Vista végső kódja november 30-án vált elérhetővé és letölthetővé nagyvállalati felhasználóink számára, angol nyelven. Január 11-e az a dátum, amikor szintén angol nyelven dobozos és előtelepített (OEM) formában is elérhetővé válik a termék. A magyar megjelenésről el tudjuk mondani, hogy a lokalizáció lezárása várhatóan Január 30, míg a teljes körű elérhetőség, azaz dobozos és előtelepített (OEM) verziók várható megjelenése március végére datálható.K: Létezik-e Magyarországon Express Upgrade (kuponos) program álltal kínált kedvezményes frissítés Windows XP-ről Windows Vista-ra?

V: Igen, létezik, de kizárólag a következő kitétellel! Az un. Express Upgrade program kizárólag angol nyelvi lokalizáció mellett érhető el. Azaz angol Windows XP Pro vásárlása mellett jogosult a felhasználó egy szintén angol Windows Vista Business verzió térítésmentes igénylésére. Angol Windows XP Home vásárlása esetén jogosult a felhasználó egy szintén angol Windows Vista Home Basic verzió igénylésére, kedvezményes upgrade díj mellett. A program magyar nyelvi verzióra nem érvényes, mert a program hivatalos zárását csak napok választják el a termék hazai megjelenéstől. A programban való részvétel helyi OEM szinten úgy történhet, hogy a partner a disztribútortól már egy speciális SKU-t (a megfelelő voucher-t tartalmazza) rendeli, amit a végfelhasználó tölt ki és igényli a Windows Vista upgrade-et. Mindezidáig a Microsoft ezt Magyarországon széles körben nem kommunikálta, mivel magyar nyelven nem elérhető a konstrukció, az angol nyelvű XP értékesítés pedig elhanyagolható hazánkban.K: Mik az ajánlott rendszerkövetelmények?

V: A minimális rendszerkövetelmény a Windows Vista Home Basic verziójának futtatására alkalmas számítógépet jelent, mely 800MHz processzort, 512MB RAM-ot és 12-15GB szabad merevlemez kapacitást jelent. A teljes Windows Vista „élmény” megismeréséhez 1GHz processzor, 1GB RAM, 20GB merevlemez és 128MB vRAM-mal szerelt, DirectX9 kompatibilis videoadapter szükséges. Ha a számítógépben nem áll rendelkezésre a szükséges video teljesítmény, a rendszer nem indítja el az un. AERO grafikus felhasználói felületet, de a rendszer funkcionalitása mit sem csökken. Ezek a rendszerkövetelmények első hallásra talán túlzottnak tűnhetnek, de jobban szemügyre véve, az 512MB memória alapkövetelményt leszámítva a többi paraméter már gyakorlatilag 1,5-2 éve rendelkezésre áll, elérhető, a vállalatok jelentős része már ilyen gépeket használ.K: Van-e változás a Windows Vista aktivációja terén?

V: Igen, van. Fontos tudnivaló, hogy a Microsoft új liszenszelési politikája értelmében MINDEN Windows Vista installáció aktiváció köteles. Kezdve az otthoni gépre feltett Windows Vista Home Basic verziótól egészen a nagyvállalati Enterprise verzióig. A változás leginkább a mennyiségi liszensz felhasználókat érinti, ahol eddig nem volt semmiféle aktivációs kötöttség. A mennyiségi liszensz kulcsok aktiválásának szükségességét a jelentős illegális használat tette szükségessé, melyre megszülettek a megfelelő technológiák. Az aktiváció 30 napon túli elmulasztása esetén a Windows Vista kizárólag „csökkentett felhasználási módba” indítható el, ami óránkénti belépést és az Internet Explorer kizárólagos használatát teszi lehetővé.K: Milyen alkatrészekhez kötődik az OEM Windows Vista?

V: A Microsoft állásfoglalása szerit az OEM Windows Vista a számítógép alaplapjához kötődik. Azaz bármely más alkatrész cseréje esetén a korábban legálisan használt Windows Vista liszensz továbbra is jogosan használható. Természetesen a meghibásodást követő szervizelés nem számít alaplap cserének. Ellenkező esetben (ha az alkatrészek nagyobb része változatlan is) új OEM liszensz beszerzése kötelező a jogtisztaság megőrzése érdekében.

K: Kell-e bármilyen hardware elemet „együtt” vásárolni az OEM Windows Vista-val a jogtiszta használat érdekében?

V: Nem, ellenkező Microsoft állásfoglalásig az OEM Windows Vista vásárolható tisztán legalizációs célzattal is, bármiféle hardverelem nélkül.K: Van-e downgrade jog a Windows Vista-ban, azaz használható-e jogtisztán a Windows XP, OEM Windows Vista vásárlását követően?

V: Az OEM verziójú Windows Vista Business és Windows Vista Ultimate verziók rendelkeznek downgrade joggal, Windows XP Professional, Windows XP Professional x64 Edition és Microsoft Windows XP Tablet PC Edition jogos használatára. Más OEM Windows Vista termékek nem rendelkeznek downgrade joggal.

Forrás: Microsoft Magyarország
www.microsoft.com/hun  
 

VisszaIT Hírek:COMPUTERWORLD HÍREK

hole@mail.center.hu

Szűkítés: OK

Copyright © CENTER.HU Kft, 2000-2015. Minden jog fenntartva

oldaltérkép | adatkezelés |

jogi tudnivalók | új oldalak |

vásárlási feltételek | e-mail


PARTNEREINK: Computerworld.hu | GameStar.hu | PCWorld.hu | SG.hu Hírmagazin | PC Guru