CENTER.HU csoportok
CENTER.HU elérhetőségek

Felhasználó:

Vendég

center.hu / Tudástár / Cikkek / Licencelés, jogtisztaság 

Licencelés, jogtisztaság

A licenc és a jogszerű szoftverhasználat


A hatályos szerzői jogról szóló törvény rendelkezései szerint a számítógépi programalkotás – vagyis a szoftver - bármilyen formában rögzített minden fajtája, valamint az ahhoz tartozó dokumentációk (továbbiakban együtt: szoftverek) szerzői jogi oltalomban részesülnek.

A felhasználó a megvásárolt szoftver vonatkozásában nem tulajdonjogot, hanem csupán korlátozott felhasználói jogokat szerez. A szoftverhez fűződő szerzői és tulajdonjogok gyakorlója a szoftverkiadó. Tehát a szoftverkiadó mint jogosult adhat csak engedélyt arra, hogy meghatározott keretek között ki és hogyan használhassa az adott szoftvert. Tehát, amennyiben szoftvert vásárol, akkor annak legfontosabb része maga a licenc szerződés.

A felhasználás konkrét kereteit a szoftverek esetében a „licencszerződés” (angol nyelven „License Agreement”) határozza meg. A licencszerződés egy olyan szerződés, amely tartalmára a szoftver felhasználójának nincs befolyásolási lehetősége. Mindez a szoftverkereskedelemre jellemző nagy mennyiségű szerződéskötések miatt indokolt.

A licencszerződés a szoftverekhez mellékelt papíralapú- avagy elektronikus dokumentációból illetve a szoftver telepítése vagy annak működtetése során elektronikus formában is megismerhető. A licencszerződés a felek között általában ráutaló magatartással jön létre, mégpedig oly módon, hogy a felhasználó kibontja a szoftver csomagolását, vagy szabályszerű telepítés során elektronikus úton elfogadja a licencfeltételeket. A licencszerződés többek között meghatározza a szoftverkiadó és a felhasználó egyes jogait és kötelezettségeit ugyanakkor rendelkezéseket, megszorításokat is tartalmaz a szoftver felhasználására.

A felhasználó általi puszta telepités, vagy a csomagolás felnyitása is szerződéses viszonyt eredményez a felek között. Amennyiben a szoftver mint alkotás felhasználása a licencszerződésben foglaltaknak megfelelően történik, jogszerű szoftverhasználatról beszélünk.


Forrás: Microsoft Magyarország
www.microsoft.hu

 


 

VisszaIT Hírek:COMPUTERWORLD HÍREK

hole@mail.center.hu

Szűkítés: OK

Copyright © CENTER.HU Kft, 2000-2015. Minden jog fenntartva

oldaltérkép | adatkezelés |

jogi tudnivalók | új oldalak |

vásárlási feltételek | e-mail


PARTNEREINK: Computerworld.hu | GameStar.hu | PCWorld.hu | SG.hu Hírmagazin | PC Guru