CENTER.HU csoportok
CENTER.HU elérhetőségek

Felhasználó:

Vendég

center.hu / Tudástár / Hírek / Egyre lepusztultabbak a magyar iskolai számítógépek 

Egyre lepusztultabbak a magyar iskolai számítógépek

Leállt a hardverek cseréje, komoly következményei lehetnek az IVSZ szerint.Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) oktatási szakértője, Horváth Ádám a ma zárult Smartmobil 2015 konferencián kifejtette, hogy ma Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely előírná az oktatási intézmények számítástechnika termeinek informatikai ellátottságát, miközben az eszközpart elavult, az eszközök használhatatlanná válnak, a pótlásra pedig nincs lehetőség.

A szakember szerint a régmúlt informatikai invesztíciója az iskolákban lecsengett: a sok évvel ezelőtt beszerzett eszközök mára elavultak, az informatikai beruházásoknak nincs további hatása, pedig a fejlesztés szükségszerű lenne.

Kitért arra is, hogy a helyzetet az anyagi források hiánya mellett súlyosbítja egyfajta általános mentalitás is: a tanárok mintegy 40 százaléka elméletben tudna valamilyen informatikai eszközt használni az oktatás során (nem ideális esetben, de opcionálisan a sajátját), ehhez képest egy európai kutatás adati szerint ennek csak a fele, vagyis kb. 20 százalékuk használja ki a gyakorlatban az IKT-lehetőségeket.

A tájékoztató szerint szintén beszédes adat, hogy 2009 óta összesen mintegy 40-50 ezer új számítógép került az oktatási rendszerbe, ám ezek, illetve az ez előttiek is folyamatosan kopnak, avulnak, hazai forrás pedig nem áll rendelkezésre a pótlásukra. A meglévő infrastruktúra megfelelő kiegészítésére, illetve leváltására egy egyszeri, mintegy 60-80 milliárd forint értékű beruházás lenne szükséges, amelyet évente 30 milliárd értékű amortizációs jellegű beruházás, valamint az eszközök karbantartását és menedzsmentjét biztosító szolgáltatás finanszírozása kellene kipótoljon mintegy 15 milliárd forint értékben.


Forrás:
http://itcafe.hu/hir/ivsz_iskola_hardver.html
IT Hírek:COMPUTERWORLD HÍREK

hole@mail.center.hu

Szűkítés: OK

Copyright © CENTER.HU Kft, 2000-2015. Minden jog fenntartva

oldaltérkép | adatkezelés |

jogi tudnivalók | új oldalak |

vásárlási feltételek | e-mail


PARTNEREINK: Computerworld.hu | GameStar.hu | PCWorld.hu | SG.hu Hírmagazin | PC Guru